Автор Тема: Дискриминация в расо - цялата история разказана от потърпевш  (Прочетена 3622 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tino

 • Новак
 • *
 • Публикации: 22
Казвам се Петър Кичашки, от Видин, на 19 години. Имам заболяване и по стечение на обстоятелствата съм на инвалидна количка. Искам да разкажа за своето преживяване в Троянския манастир. Като за начало нека кажа, че участвах в младежки обмен между България и Финландия провел се от 18 до 25 юли в родината ни. Този проект бе насочен към хората с увреждания и участниците в него бяхме именно такива. Случая, който ще разкажа е една от най-силните прояви на дискриминация, която някога съм виждал или чувал.
    По програма ни бе заложено пътуване и посещение на Троянския манастир на 19 юли (събота). Пристигнахме цялата българо-финладска група на уреченото място някъде следобед. Влязохме в манастира и помолихме да дойде някой, който да може да бъде наш екскурзовод и водач из интересната история на манастирската обител. Веднага се отзова човек на нашия апел да разкрием пред финладските си приятели съдбата на светото място. Младият свещеник ни разказа всичко, което нашата група бе нетърпелива да узнае. Светостта и благостта на младия монах ми направиха невероятно силно впечатление. Дотук добре. Нашият кошмар започва от този миг.
   Светият човек, който ни разказваше с такъв плам и жар за историята на манастира, бе грубо прекъснат от друг "свят човек". По средата на заформилата се дискусия между монаха и един от финладските ни приятели на име Йоханес, който сподели пред всички нас, че усеща православната вяра все по-близо до сърцето си, в манастира влезе възрастен мъж в расо, с брадичка, носещ в ръката си дълга, дървена пръчка. Мъжът със сопата дойде до нашия водач, перна го през крака и грубо изръмжа:
-Бягай от тука, нямаш работа с ТИЯ. Имаш к'во друго да правиш!
При тези думи, младия монах се извини и бързо излезе от манастира, а възрастния "свят човек" направи широк знак с ръце към всички, подканвайки ни да напуснем, след което се скри в друго, вътрешно помещение в обителта. След тази груба намеса в нашия разговор и това прекъсване на интересната дискусия, повечето от нашата група започна да напуска манастира. Аз обаче реших да вляза във вътрешното помещение и да се прекръстя пред чудотворната икона, за която младия монах така увлекателно ни разказа. Заедно с майка ми влязохме в залата и тя ми помогна да застана пред иконата. Започнах да се моля и тъкмо се прекръствах, когато отново от вдън земя изникна същия монах с брадичка и дървена пръчка. Нервно тропайки с тоягата по крака си той каза на майка ми:
-Колелетата ВЪН! Бързо, бързо, бързо! Махай го тоя с това колело от тука! - явно за да подкрепи думите си, освен тропането със сопата добави и движения с едната си ръка посочвайки ни припряно изхода.
Стояхме като вцепенени. Първо, този "свят човек" дори не се обърна към мен. Видимо неговото интелектуално ниво в пъти превъзхождаше моето и явно бях недостоен за погледа, камо ли заречта му. Той направо се обърна към майка ми, каза на нея, да ме разкара. Сякаш аз съм грозна част от пейзажа, която трябва да изчезне от изтънченото му полезрение. В този момент към нас се присъедини нашата преводачка Янина, която бе дошла да попита "светия човек", защо манастира не е пригоден, за хора с увреждания. Съвсем разумния въпрос на момичето, бе посрещнат с гняв и викове:
-Какво искате вие бе, ще ви пригаждаме ние! Това е паметник на културата, такива даже нямат право да влизат тука! Обърнете се към министерски съвет, към парламент, към когото искате. Аз тука на вас нищо няма да ви пригаждам!
След тия думи той с чевръсти движения и честички потупвания със сопата по крака си ни изгони от вътрешното помещение. Аз, заедно с майка ми и Янина излязохме отвън и се присъедихме към малка групичка все-още не излезли от манастира хора участващи в нашия проект. Бях потресен. Това бе последното място на планетата, на което очаквах такава висша проява на човешка глупост и жестокост. Нямах думи. В този момент майка ми се обърна към "човека" и му каза:
-Извинете, съжалявам много, но аз щях да бъда много щастлива, ако сина ми бе влязъл тук с колело, както вие казахте, и вие го бяхте изгонил, защото е с колело, а не защото е на количка, което според вас явно е грях.
В този момент нервите ми не издържаха и се обърнах към "светия човек":
-И какво, според тебе аз съм грешник, защото съм на количка ли ?! Аз нямам право да се моля пред икона ?! - за съжаление нервите ми бяха изопнати до краен предел и предполагам, на никои не му прави впечателние, че говорех на Ти с въпросната личност.
За пръв път от началото на историята, този "човек" ме погледна. Явно обаче му бе доста неприятно да го прави, защото ме погледна с нещо средно между погнуса и съжаление и ми каза директно:
-Еми явно изплащаш чужди грехове, щом си така.- после пак продължи към всички - Айде вече всички вън. Вън, вън, вън, вън. Марш, нямате място тук. Отвън на врата си пише. Има забрана за такива като вас. Айде марш!
В този момент залата избухна. Повината хора искаха да видят къде е тази забрана, другата половина да разберат името на "светия човек". Той излезе с някои от посетителите навън да им покаже забраната, която всъщност не съществуваше, но за него това не бе важно. Изчака всички да излезем от манастира и най-демостративно ни обърна гръб. Не отговори нито как се казва, нито къде е забраната, нито каква му е длъжността. Просто си продължи рутинната явно обиколка из манастирската обител, потропваше си с дървената пръчка по крака и видимо бе спокоен. Не се обърна нито веднъж назад. Беше си изпълнил задачата да ни изгони и вече даже не чуваше нашите яростни подвиквания. Видимо не бяхме достойни за неговия фин слух. Бях шокиран, а и не само аз. В последствие разбрахме, че този въпросен възрастен мъж, с брадичка и пръчка, бе не друг, а ... игумена на манастира. Игумен Теодосий. Не съм 100% сигурен за името, защото бях шокиран и на ръба на нервен срив. Сигурен съм обаче в думите, че това бе игумена на светата обител. Ръководителя. Оказа се, че е нов игумен, защото предишния бил починал наскоро. Явно властта дадена в ръцете на този дребен човечец, го бе превърнала в деспотичен властелин. Или поне той с тази илюзия живее.
   За мое искренно съжаление това е истинска история, а не разказ на Елин Пелин. Тук камбаните не занемяха, монахът не осъзна грешката си. Това е една напълно искренна и реална случка, която потресе всички нас. И от нас, хората с истинска гражданска позиция зависи, такива като този "свят човек" да бъдат спряни. Защото явно той е решил, че е недосегаем. От все сърце и душа се надявам да греши.
Неактивен tino

 • Новак
 • *
 • Публикации: 22
Оказа се, че вТроянския манастир вярата е недостъпна среда.

Неактивен `Fallen_Angel`

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 3730
 • Пол: Жена
 • Докато адът замръзне...
Вярата е достъпна навсякъде, за съжалени така е и с човешката глупост...

Не желая да коментирам по този случай, надявам се, че някой властимаш ще се намеси.. Само ще кажа, че се радвам, че имам такъв умен и добър съгражданин :) Надявам се, че ще продължиш да пишеш в този форум..
Ако ще се давиш, не се мъчи в плитка вода.[/center]

Неактивен ReNKaTa

 • Master
 • ******
 • Публикации: 1997
 • Пол: Жена
 • So Delicious...
  • ReNKaTa
Съжалявам за това, което сте преживяли. Сигунa съм, че е било ужаснo .. Да не говорим, колко е грозно, нечестно ... АБСУРДНО ... Моите поздравления, че не сте си останали с примирението, а сте решили ако не друго, то поне да споделите тази отвратителна история ...
Не е важно, че за света ти си само един човек, важното е, че за един човек ТИ СИ ЦЕЛИЯ СВЯТ!!!

vOsYcHnA_pRiNcEsA

 • Гост
Този разказ по действителен случай ми изправи косите... Бясна и отвратена се чувствам. Отдавна знам, че най-покварени и низки са именно тъй наречените "Божии служители". Името на Бог често и много умело се използва от такива хора за извличане на лични облаги и дивиденти. Жалко е, че именно такива хора, които би трябвало най-много да не гледат външността на човека, а душата му и да разбират, вдъхват надежда са тези, които оскверняват и потъпкват закони, които уж са приели за свои и най-висши. Срам ме е, че това се случва тук, в моята родина и че никой не обръща внимание, не подлежи на въпрос.
Искрено се надявам и вярвам, че този и всеки друг като този човек ще си получи заслуженото, макар, че това няма да изтрие нито обидата, нито неприятните емоции на потърпевшите. Никой не избира какъв да се роди, но всеки избира какъв да бъде!
Не взимайте под голямо внимание постъпката на този бездушник, а знайте и помнете, че сте много по-добри и по-качествени хора от него - съвършения ходещ.
С пожелание за повече усмихнати и щастливи моменти: В.П.

Неактивен tonnny_bg

 • Модератор
 • Мъдрец
 • *****
 • Публикации: 11629
 • Пол: Жена
 • Храни вярата си и страховете ти ще умрат от глад.
Ужасно е това ,което ви се е случило.Радвам се ,че го сподели с нас.Искам да знаеш ,че тук ,всички ние много добре знаем ,че двата ходещи крака не правят човека идеален.Сърцето и душата са това ,което прави човека -човек.Затова ,не спирайте да се борите ,въпреки инвалидната си количка.Вие струвате много повече . [a taka] [cvetee]
Понякога поставяш стени около себе си, не за да отблъснеш хората, а за да видиш на кого му пука достатъчно, за да ги разбие!

Неактивен Don_NUTSO

 • Странник без сърце ...
 • Администратор
 • Гений
 • *****
 • Публикации: 8559
 • Пол: Мъж
 • Choose your destiny!!!
  • Порталът за поезия!!
Дайте гласност на този случай, пуснете линк във форумите, които посещавате ... аз поразртових из интернет и пуснах тук там ...
Взех всичко от живота, наистина всичко. Ако сега Бог ми го отнеме, то тогава сме квит.
Всяко момиче, което имаше късмета да я целуна, спираше живота ми.

Всяка твоя капка кръв, всеки дъх на мен е обречен.

Неактивен DeTe_Ha_Xaoca

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 3282
 • Пол: Жена
 • Super girls don't cry!
Троянския манастир е едно от най-красивите и свети места, заедно с Дряновския, Бачковския и всички останали планински обители. Но понеже аз съм от този край и винаги като си ходя на село посещавам манастира и честно казано последните пъти бях отвратена от картинката която виждах. В двора на манастира се печаха кюфтета и кебапчета бяха паркирани ужасно скъпи джипове и сякаш се намирах не пред светата обител където Левски се е криел толкова време а пред долнопробен мотел за селски туризъм. Бях изключително възмутена а и не само аз а и майка ми и баща ми и приятелите ни. Но това явно наистина е политика някаква на новия игумен, защото познавах стария лека му пръст и по негово време нямаше такива неща, дори на класната ми внука кръстихме на една екскурзия в троянския манастир и игумена тогава лично им каза да се помолят пред чудотворната икона защото Жорко, така се казва внучето а класната ми имаше проблеми много сериозни с очите. Явно просто грешниия човек е на грешната позиция в момента. Тази история не трябва да остава нечута, защото този човек не заслужава да носи расото.
You can't stop me from loving again, breathing again, feeling again... I will love again

vOsYcHnA_pRiNcEsA

 • Гост
Тази нощ много мислих за случая. Не знам, дали идеята ми е идиотска и как ще я приемете, но защо не потърсите помощта на "Господари на ефира"? Отзовавали са се за много по-дребни случки и са правили фурор. Това е един начин да се даде пълна гласност на случая и да се потърси отговорност, там от където трябва. Мисля, че няма българин, който да остане равнодушен пред тази мерзост и виновния ще бъде принуден да си плати...

Неактивен tonnny_bg

 • Модератор
 • Мъдрец
 • *****
 • Публикации: 11629
 • Пол: Жена
 • Храни вярата си и страховете ти ще умрат от глад.
Мисля,че предложението на Восъчната  е добро.Не бива всичко да затихне и този човек да си прави каквото си иска и най-вече да се отнася така грубо.Просто не бива.Наистина ,потърсете 'Господари на ефира',те няма да откажат съдействие. [a taka]
Понякога поставяш стени около себе си, не за да отблъснеш хората, а за да видиш на кого му пука достатъчно, за да ги разбие!

Неактивен ReNKaTa

 • Master
 • ******
 • Публикации: 1997
 • Пол: Жена
 • So Delicious...
  • ReNKaTa
Тази нощ много мислих за случая. Не знам, дали идеята ми е идиотска и как ще я приемете, но защо не потърсите помощта на "Господари на ефира"? Отзовавали са се за много по-дребни случки и са правили фурор. Това е един начин да се даде пълна гласност на случая и да се потърси отговорност, там от където трябва. Мисля, че няма българин, който да остане равнодушен пред тази мерзост и виновния ще бъде принуден да си плати...


Чудесна идея !

A ето го и поредния шок:

Игумен стреля с газов пистолет и пали манастира си   [oops]


Игуменът на Гложенския манастир Панкратий е подпалил два пъти за последното денонощие светата обител.

Първия път огънят в манастира избухнал около 00.20 часа тази нощ. Изпратените на мястото служители на полицията установили, че йеромонах Панкратий се е скарал с група посетители и стрелял с газов пистолет.

След това запалил канцеларията на манастира и със собствения си джип "Опел Фронтера", избягал в посока село Голям Извор.

В района на местността "Предела" Панкратий подпалил и автомобила си, който е напълно унищожен.

Междувременно пожарът в манастира е потушен от служители на пожарната в Ябланица и Тетевен.

Около 6.00 часа тази сутрин игуменът обаче се върнал и повторно запалил канцеларията в Гложенския манастир, след което се укрил. Пожарът отново е потушен.

Панкратий е издирен и е задържан за 24 часа. Той е транспортиран в Ловешката болница поради съмнение за фрактура на дясна ръка.

Панкратий е на 50 години и е от село Малък Извор. Той е на служба в Гложенския манастир от 2002 година.

По случая е образувано дознание в РПУ-Тетевен.

Ловчанският митрополит дядо Гавраил каза, че ще издаде заповед за временно отстраняване на игумен Панкратий докато се изяснят обстоятелствата на случая.
 [confused]


www.news.bg


Аз, честно да ви кажа .. не мога нищо да кажа   [confused] [oops] [evil]
« Последна редакция: Август 03, 2008, 23:30:15 pm от ReNKaTa »
Не е важно, че за света ти си само един човек, важното е, че за един човек ТИ СИ ЦЕЛИЯ СВЯТ!!!

Неактивен tonnny_bg

 • Модератор
 • Мъдрец
 • *****
 • Публикации: 11629
 • Пол: Жена
 • Храни вярата си и страховете ти ще умрат от глад.
Абе тия хора минават ли психо-преглед преди да ги настанят на длъжността ? [mhmm] [mhmmmm]
Понякога поставяш стени около себе си, не за да отблъснеш хората, а за да видиш на кого му пука достатъчно, за да ги разбие!

vOsYcHnA_pRiNcEsA

 • Гост
Не, но мисля, че е време да започнат да минават... [evil]

Неактивен Qween of the black hearts

 • Master of disaster
 • *******
 • Публикации: 4187
 • Пол: Жена
Мисдля че идеята за "Господарите" е добра/... но все пак ни трябва съгласието на  tino това се е случило на него и неговите приятели.., той все още не е казал какво мисли о въпроса. Ако е съгласен ще бъде наистина добре... това предаване е едно от малкото които правят нещо по въпросите... Разкажете тази история!

а теб tino те разбирам донякъде баба ми беше инвалид и обожаваше да чете... но в кварталната библиотека не и даваха да стъпва...била депресирала  хората които ходели там и те не се чувствали удобно! така че донякъде ми е познато от гледна точка какво са преживяли близките ти ако не твоята...

дай глас на този случай не бива да се загубва

Неактивен tonnny_bg

 • Модератор
 • Мъдрец
 • *****
 • Публикации: 11629
 • Пол: Жена
 • Храни вярата си и страховете ти ще умрат от глад.
 [mhmm] Чудя се къде ли е автора/
Понякога поставяш стени около себе си, не за да отблъснеш хората, а за да видиш на кого му пука достатъчно, за да ги разбие!