Автор Тема: Гръцките Богове  (Прочетена 24031 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Petrov

  • Master
  • ******
  • Публикации: 1502
  • Пол: Мъж
  • I'll do my crying in the rain !
Гръцките Богове
« -: Февруари 13, 2007, 01:03:40 am »
Олимпйските богове в древногръцката митология са основните богове в гръцкия пантеон, обитавали планината Олимп. Има общо четиринадесет различни богове, определени като олимпийски, но никога не са били повече от 12 по едно и също време.Арес, Хермес, Хефест, Афродита, Атина, Аполон, и Артемида винаги са били причислявани към олимпийските богове. Хестия, Деметра, Дионис, и Хадес са другите богове, в определени периоди считани за част от дванадесетте олимпийци. Хестия отстъпва своето място на Дионис, за да отиде да живее сред хората. Персефона прекарва шест месеца от годината в подземното царство, а през останалите шест се връща на Олимп, за да ги прекара с майка си, Деметра. Хадес, въпреки, че е сред основните гръцки богове е владетел на царството на мъртвите и връзката му с олимпийските богове изглежда съвсем слаба.Олимпийските богове са третото поколоение богове (след основните стихии и титаните). Те стават владетели на света след победата им над титаните в титаномахията; Зевс, Хера, Посейдон, Деметра, Хестия и Хадес са братя и сестри; останалите Олимпийски богове (с изключение на родената от пяната Афродита) обикновено се смятат за деца наЗевс от различни майки (освен Атина, за която се счита, че е родена от самия Зевс). Възможно е и Хефест да е роден от Хера (без намесата на Зевс) като отмъщение за раждането на Атин


Зевс -  В древногръцката митология е бог на небето и гръмотевиците, и властващ над всички други богове. Известен още като Зевс Гръмовержец. Той е господар на небето, бог на дъжда. Неговото оръжие са мълниите, които той хвърля по всеки, който му се противопостави. Женен за Хера, но известен със своите "приключения".Той също така е извeстен с това, че наказва тези, които лъжат или клетвопрестъпват. Негова птица е орела, неговото дърво - дъба. Представян е като бог на справедливостта и милосърдието, защитник на слабите, и наказващ лошите.
Посейдон - В древногръцката митология е бог на моретата, брат е на Зевс. Той е втори след Зевс по могъщество сред боговете. След като надмогват баща си, заедно със Зевс и Хадес, той получава като награда моретата. Обикновено е изобразяван като моряк. Негово оръжие е тризъбеца, с който Посейдон може да разклати земята и да разбие всеки предмет. Поради това Посейдон е и бог на земетресенията, а освен това е и бог на конете.
Хадес - в древногръцката митология е владетелят на подземния свят и царството на мъртвите. Описван е като мрачен, тайнствен и меланхоличен. Получил владенията си след подялбата на света с братята си Зевс и Посейдон. Син е на Хронос и Рея. Негови сестри са Деметра, Хера и Хестия. Името му означава невидим и освен за собственото име на бога, се използва и за означаване на подземното царство. Съпруга на Хадес е Персефона, дъщерята на Зевс и Деметра, която той похитил докато събирала цветя.
Атина - В древногръцката митология е богинята на мъдростта и войната. Дъщеря е на Зевс и Метида, но не Метида родила детето. Зевс се страхувал, че съпругата му може да роди син, който да вземе властта на Олимп и погълнал бременната си жена. Метида обаче родила дъщеря и почнала да кове в стомаха му шлем за нея. Зевс получил страхотно главоболие и повикал на помощ Хефест (според други митове -Прометей), който да разцепи главата му, за да го отърве от болката. Оттам излязва Атина в целия си блясък и с нов лъскав шлем. Родена от главата на Зевс, тя била най-мъдрата богиня и Гръмотвержецът често се съветвал с нея.
Арес -  В древногръцката митология е бог на войната. Син е на Зевс и Хера. За разлика от Атина, която е богиня на честната и справедлива война, Арес олицетворява коварната, жестока и вероломна война. Арес е гръцкият еквивалент на римския бог Марс.
Артемида  — е древногръцката богиня на лова, плодородието, богиня на женското целомъдрие, покровителка на всичко живо на земята. Тя дава щастие в брака. Самата тя е девственица. Сестра-близначка на Аполон. Родени са на остров Делос, който се носел свободно по вълните до момента, в който бременната Лето (Латона) не стъпила върху него. По време на Троянската война заедно с Аполон воюва на страната на троянците. Символ на Артемида е луната, а богинята е въоръжена със сребърен лък. За неин еквивалент в древноримската митология се счита Диана. Етимологията на името й води до- «меча богиня», «убийца». Тя носела естествената смърт на жените (както Аполон на мъжете), но можела и да бъде кръвожадна и често използвала стрелите си като средство за наказание. Сред нейните жертви са — Адонис, Актеон, Ифигения, Калисто, Мелеагър, дъщерите на Ниоба, Ойней, Орест, според някои митове - Орион. Класическата представа за Артемида е като за девственица и защитница на целомъдрието. Преди сватба й принасяли изкупителна жертва.
Хефест - в древногръцката митология е покровител на огъня и обработката на метала. Докато другите богове съдят хората, водят войни, ходят на лов, Хефест в най-голяма степен може да се нарече занаятчия - трудещия се бог. Съгласно мита Хера родила Хефест от себе си, след като се скарала със Зевс. След като и показали детето, тя се ужасила от хилавото му телце, хванала го за крачето и го хвърлила към земята. Той паднал в океана. Провървяло му, тъй като наблизо била Тетида, дъщерята на морския старец Нерей и нейната приятелка Евринома, дъщеря на Океан. Те го намерили и се грижили за него 9 години. Малкият Хефест не обичал нито музиката, нито танците, които всички други богове знаели до съвършенство. Не го теглело и към войната, тъй като бил куц, от падането си. Харесвало му да майстори разни неща. Бързо се научил от къс безформено злато или сребро да изработва прекрасни неща и неговите възпитателки скоро били изумени от изяществото на това, което излиза изпод ръцете му. Такава красота те не били виждали нито на небето, нито на земята. Изковал щита на Атина, жезъла на Зевс, колесницата на Хелиос, доспехите на Ахил, изваял Пандора и др. Съответства на римския бог Вулкан.
Аполон е бог, както от древногръцката, така и от римската митология. Той е братът-близнак на богинята на лова, съответно на Диана, в римската и на Артемида. Син е на Зевс и на Лето. Аполон се приема като бог на музиката, танците, поезията, медицината и пророчествата. Той е предводител на музите. В изкуствата е представен като красив млад мъж, често с лира в ръка.
Хермес
  е бог от древногръцката митология - вестител на боговете, считан за най-умния сред тях. Той е бога на търговията, границите и пътешествениците, които ги пресичат, на овчарите и говедарите, на ораторите и мъдростта, на литературата и поетите, на атлетите, мерките и теглилките и изобретяването на търговията по принцип, на хитрината на крадците и лъжците. Син е на Зевс и Мая, внук на Атлас, роден в пещера на планината Килен в Аркадия.
Афродита
е гръцката богиня на любовта и красотата. Афродита е родена край Пафос, Кипър, след като Хронос отрязва гениталиите на Уран и неговите кръв и семенната течност падат в морето и се превръщат в пяна. От тази пяна се ражда Афродита- най-красивата от богините. Ето защо според тази история, Афродита е по-древна от Зевс и се явява една от първите богини. Има и друга версия за нейния произход, съгласно която тя е дъщеря на Зевс и Диона. Афродита е представена и като богиня на плодородието, пролетта и живота. Винаги е обкръжена от рози, анемонии, нарциси и лилии. От името на остров Кипър, Афродита често била наричана Киприда. Тя е почитана като даряваща изобилие, богиня на горите, спътница и добра помощница на плаващите по моретата. Афродита е и богиня на брака и даже на раждането. На нейната любовна власт се подчиняват и богове и хора. Неподвластни са и само Атина, Артемида и Хестия. По своя източен произход Афродита е близка и даже се отъждествява с финикийската Астарта, вавилонско-асирийската Ищар и египетската Хатхор. Подобно на тях, Афродита се явява със свита от диви зверове - лъвове, вълци, мечки.
Хера е дъщеря на Кронос и Рея, сестра и жена на Зевс, и майка на Арес, Хеба и Хефест. Като женско съответствие на Зевс царица на олимпийските богове, властница над небето, повелителка на облаците и бурите. Богиня на брака и раждането на деца, която има специална грижа над омъжените жени.
Хестия е гръцката богиня на домашното огнище. В римската митология се нарича Веста. Тя е най-голямата дъщеря на Рея и Хронос и е сестра на Зевс, Хера, Хадес, Посейдон и Деметра. Първоначално е била една от дванайсетте богове на Олимп, но по-късно мястото и е заменено от Дионис. Хестия се грижи за свещенния огън на Олимп. Нейни олтари са всички семейни огнища.
Скоро след нейното раждане Хронос поглъща Хестия и другите нейните братя и сестри, освен Зевс, който по-късно ги освобождава и ги повежда във войната срещу Хронос и другите Титани.
Деметра  е гръцката богиня на земеделието и на зараждащия се живот, пазителката на брака и на свещенния съюз. Тя е наричана "носителка на сезоните" в Омировия епос, важен белег, че е била почитана дълго преди Олимпийските богове. Тя е дъщеря на Кронос и Рея и майка на Персефона, която по-късно става жена на Хадес. В късната античност култът към Деметра се смесва с този на Кибела. Древните гърци виждали Деметра в съзвездието Дева. Именно Деметра научила хората на земеделие. Тя дала на Триптолем семена пшеница.
Дионис  е древногръцки бог с тракийски произход, божество на възраждащата се и умиращата природа, на виното, лозарството и веселието. Почитан е и в Древния Рим (Бакхус, Либер), в Тракия (Загрей) и във Фригия (Сабазий). Празниците (Дионисови мистерии), посветени на Дионис, в Гърция се наричат дионисии, в Рим — вакханалии, в Тракия — розалии.
Дионис, един от главните богове в гръцкия пантеон, е син на Зевс и на Семела, съпруг на Ариадна - критската богиня-майка.

Ами това е горе - доло , разбира се в самата книга историите им са много по големи и по интересни  :)
I'll never let you see
The way my broken heart is hurting me
I've got my pride and I know how to hide
All my sorrow and pain
I'll do my crying in the rain